• Acupunctuur

  Acupunctuur naald 1

 • Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM)

  Traditionele Chinese Geneeswijzen bestaat uit verschillende onderdelen: Tuinamassage (meridiaanmassage), kruidentherapie, voedingsadvies, de bewegingsleer Qi Qong en natuurlijk acupunctuur. In de TCM wordt er op en andere manier naar gezondheid en ziekte gekeken dan in de westerse geneeskunde; iemand is ziek wanneer zijn fysiek systeem niet goed meer functioneert. Een fysiek systeem is een samenwerking tussen organen, deze staan met elkaar in verbinding via meridianen. Is deze samenwerking op de een of andere manier verstoord en je lijf niet meer in staat deze verstoring zelf op te lossen, dan ontstaan er klachten.
 • Reguliere geneeskunde

  Omdat er in de Chinese geneeswijzen op een andere manier naar gezondheid en ziekte wordt gekeken dan in de westerse geneeskunde is het een goede aanvulling op een reguliere behandeling.
 • Werkwijze en werking

  Een acupuncturist prikt naalden in energiebanen die we meridianen noemen. Meridianen zijn stromingen van energie, bloed en lichaamsvloeistoffen en vormen een netwerk door het lichaam heen. Meestal loopt een meridiaan met een spiergroep mee, met slijmvliezen of met een zenuw. Ze maken contact met elkaar en met de organen. Een energiebaan kan aangetast worden doordat hij te vol wordt, te leeg raakt, wordt vervuild of geblokkeerd. Dit gebeurt wanneer een orgaan zijn werk (tijdelijk) niet goed kan doen, door trauma's, emoties of door pathogenen van buitenaf. Normaal gesproken kan je lichaam het systeem zelf herstellen, wanneer je ziek blijft was het lichaam daar niet toe in staat. Een acupuncturist kan dan helpen de samenwerking tussen organen en meridianen te herstellen met behulp van naalden, moxa, cupping, voedings en/of levensstijladvies.
 •