IVF onvruchtbaarheid en acupunctuur | Praktijk Benbiao Arnhem
paardenbloemzaad

Acupunctuur, onvruchtbaarheid & IVF

Onvruchtbaarheid

Het komt helaas vaker voor dan je denkt, soms lukt het niet om zomaar zwanger te worden. Gelukkig zijn er verschillende opties in de reguliere geneeskunde bijvoorbeeld een HSG of IUI, IVF en ICSI. Ook met alternatieve geneeswijzen is er een hoop te bereiken. Zo werkt acupunctuur zeer goed bij PCOS en herhaalde miskramen maar ook bij andere problematieken. Onbegrepen onvruchtbaarheid is iets wat stellen vaak te horen krijgen. Hoewel dit in de westers diagnostiek dan onbegrepen is, de Chinese geneeskunde heeft een andere manier om deze problematiek te beoordelen en vaak komt daar wel iets uit. Dat betekent dat je er iets aan kunt doen!

IVF en ICSI

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur het slagingspercentage van IVF verhoogd. In deze onderzoeken kregen de proefpersonen vlak voor en soms vlak na de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling. Dit bleek dus een grote meerwaarde. Een nog grotere meerwaarde is wanneer je een paar maanden voor de terugplaatsing begint met het lichaam en de cyclus te normaliseren. Dit wil zeggen dat je voor een optimaal endometriumdikte gaat zorgen, dat de baarmoeder ontspannen en toegankelijk is. Je zorgt voor optimale doorstroming en voeding van de eierstokken waarin de eicellen zich zullen gaan ontwikkelen en ook voldoende energie is van belang.

Stress

Tijdens stressperiode wordt je niet of erg moeilijk zwanger. Op zich hoort stress er af en toe bij en kan je lichaam dat prima aan.

Tijdens stressmomenten komen er adrenaline en noradrenaline vrij, vervolgens wordt cortisol aangemaakt waardoor je de wat langere stress aankunt. Bij stress heb je energie nodig en zo laat cortisol bijvoorbeeld het insulineniveau stijgen om meer suikers op te kunnen nemen.

Het probleem van de moderne tijd is dat we last hebben van chronische stress waardoor onze cortisollevels hoog blijven. De historische kortstondige stress; het wegrennen voor een leeuw, is vervangen voor het hebben van een hoge hypotheek, grote werkdruk, het niet verkopen van een huis, luchtvervuiling, in de file staan, gebrek aan beweging, slechte voeding etc. Ons lichaam heeft nog geen kans gekregen om zich op onze snel ontwikkelende moderne leefstijl, die evolutionair gezien nog helemaal niet zo lang bestaat, af te stemmen.

Stress is een van de grootste oorzaken van de ontregeling van hormonen.

Cortisol blokkeerd de receptoren van progesteron! Als alle progesteronreceptoren zijn geblokkeerd werkt het hormonale systeem natuurlijk niet zo goed meer. Heel logisch vanuit ons lichaam gezien. Heel jammer wanneer je ieder maand maar niet zwanger blijkt of in een IVF traject zit, je komt al snel in een vicieuze cirkel. Hierbij komt ook nog eens dat je tijdens stress veel vitamines en mineralen verbruikt. Acupunctuur, voeding en supplementen kunnen veel bijdragen aan het reduceren van stress en het aanvullen van tekorten.