. IVF onvruchtbaarheid en acupunctuur | Praktijk Benbiao Arnhem
paardenbloemzaad

Acupunctuur, onvruchtbaarheid & IVF

Onvruchtbaarheid

Het komt helaas vaker voor dan je denkt, soms lukt het niet om zomaar zwanger te worden. Gelukkig zijn er verschillende opties in de reguliere geneeskunde bijvoorbeeld een HSG of IUI, IVF en ICSI. Ook met alternatieve geneeswijzen is er een hoop te bereiken. Zo werkt acupunctuur zeer goed bij PCOS en herhaalde miskramen maar ook bij andere problematieken. Onbegrepen onvruchtbaarheid is iets wat stellen vaak te horen krijgen. Hoewel dit in de westers diagnostiek dan onbegrepen is, de Chinese geneeskunde heeft een andere manier om deze problematiek te beoordelen en vaak komt daar wel iets uit. Dat betekent dat je er iets aan kunt doen!

IVF en ICSI

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur het slagingspercentage van IVF verhoogd. In deze onderzoeken kregen de proefpersonen vlak voor en soms vlak na de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling. Dit bleek dus een grote meerwaarde. Een nog grotere meerwaarde is wanneer je een paar maanden voor de terugplaatsing begint met het lichaam en de cyclus te normaliseren. Dit wil zeggen dat je voor een optimaal endometriumdikte gaat zorgen, dat de baarmoeder ontspannen en toegankelijk is. Je zorgt voor optimale doorstroming en voeding van de eierstokken waarin de eicellen zich zullen gaan ontwikkelen en ook voldoende energie is van belang.

Stress

Tijdens stressperiode wordt je niet of erg moeilijk zwanger. Op zich hoort stress er af en toe bij en kan je lichaam dat prima aan.

Tijdens stressmomenten komen er adrenaline en noradrenaline vrij, vervolgens wordt cortisol aangemaakt waardoor je de wat langere stress aankunt. Bij stress heb je energie nodig, zo laat cortisol bijvoorbeeld het insulineniveau stijgen om meer suikers op te kunnen nemen en om te zetten in energie.

Het probleem van deze moderne tijd is dat we vaak last hebben van chronische stress waardoor onze cortisollevels hoog blijven. De historische kortstondige stress; het wegrennen voor een leeuw, is vervangen voor het hebben van een hoge hypotheek, grote werkdruk, het niet verkopen van een huis, luchtvervuiling, in de file staan, gebrek aan beweging, slechte voeding etc. Ons lichaam heeft nog geen kans gekregen om zich op onze snel ontwikkelende moderne leefstijl, die evolutionair gezien nog helemaal niet zo lang bestaat, af te stemmen.

Stress is een van de grootste oorzaken van de ontregeling van hormonen.

Cortisol blokkeerd de receptoren van progesteron! Als alle progesteronreceptoren zijn geblokkeerd werkt het hormonale systeem natuurlijk niet zo goed meer. Heel logisch vanuit ons lichaam gezien. Heel jammer wanneer je ieder maand maar niet zwanger blijkt of in een IVF traject zit, je komt al snel in een vicieuze cirkel. Hierbij komt ook nog eens dat je tijdens stress veel vitamines en mineralen verbruikt. Acupunctuur, voeding en supplementen kunnen veel bijdragen aan het reduceren van stress en het aanvullen van tekorten.

temperatuurkaart

Wanneer je zwanger wilt worden met behulp van acupunctuur is het handig als je een temperatuurkaart van je cyclus bijhoud. Een acpuncturist kan hiervan veel informatie aflezen. Daarnaast kun je zien of acupunctuur bij je aanslaan of niet. In het geval van bijvoorbeeld pijn is het effect van acupunctuur natuulijk duidelijk te herkennen. Omdat een gezond persoon gemiddeld na 6 maanden pas zwanger wordt is dat in dit geval lastiger te beoordelen. Wanneer je na 1 maand nog niet zwanger bent dan is dat geen teken dat de acupunctuur niet bij je aanslaat. Een temperatuurkaart is een handig middel om de progressie te volgen en te kijken waar de knelpunten precies liggen. Je kunt hier een kaart downloaden.

Hoe hou je een tempertuurkaart bij?

Een temperatuurkaart bijhouden is heel simpel maar je moet er wel even aan denken. Het is belangrijk dat je 's ochtends zodra je wakker wordt je temperatuur, rectaal, opneemt. Deze meting zet je op de kaart op de desbetreffende dag in je cyclus. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus.

Ben je per ongeluk vergeten te temperaturen dan heeft het geen zin om dit op een later tijdstip alsnog te doen. Je lichaam heeft dan alweer een andere temperatuur aangenomen en de meting zal dus niet representatief zijn. Je slaat die dag gewoon over op je temperatuurkaart.

Ben je een avond erg laat naar bed gegaan, heb je alcohol gedronken of voel je je niet zo lekker? Geef dit dan aan onderop je kaart. Dit heeft invloed op je temperatuur en moet op de juiste manier worden geïnterpreteerd.

Wil je meer achtergrondinformatie over hormonen en een temperatuurkaart? kijk dan op de pagina over de overgangOnderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van acupunctuur rondom een terugplaatsing. Vaak met een disussie over de effectiviteit tot gevolg. In 2019 is er een systematisch review and meta analyse gedaan door Xie Zy et al. Een review en meta analyse is een onderzoek waarbij voorgaande studies worden samengevat, de kwaliteit van deze onderzoeken worden in zwaarte beoordeeld en percentueel meegenomen in de uitkomst. De conslusie van deze studie was:

'Our analysis finds a benefit of acupuncture for IVF outcomes in women with a history of unsuccessful IVF attempt, and number of acupuncture treatments is a potential influential factor. Given the poor reporting and methodological flaws of existing studies, studies with larger scales and better methodologies are needed to verify these findings. 'https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6570865/

Een tweede meta analyse uit 2019 door Smith et al komt tot ongeveer dezelfde conclusie:

'The findings suggest acupuncture may be effective when compared with no adjunctive treatment with increased clinical pregnancies, but is not an efficacious treatment when compared with sham controls, although non-specific effects may be active in both acupuncture and sham controls. Future research examining the effects of acupuncture for women with poorer IVF outcomes is warranted.' https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30658892

Opvallend aan deze onderzoeken is dat placebo acupunctuur (sham controls) dwz het prikken naast of op andere acupunctuurpunten, bijna dezelfde uitkomst heeft als 'echte' acupunctuur. Het verschil met de groepen die geen enkele acupunctuur hadden ontvangen was echter significant.

De volgende onderzoeken tonen aan dat acupunctuur de kwaliteit van de eicellen verbeterd: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23376852 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31624528

Ik zou je dan ook willen adviseren om c.a 3 maanden voor de terugplaatsing met acupunctuur te beginnen om een zo groot mogelijk effect op je cyclus, temperatuur kaart, eicerstokken en eicellen te realiseren."