Pijn en acupunctuur | Praktijk Benbiao Arnhem
acupunctuurnaalden en kuiden

Acupunctuur bij pijn

Al eeuwenlang wordt acupunctuur voor pijnklachten ingezet met goede, soms spectaculaire resultaten. Heeft u pijnklachten waaraan niets meer is te doen? Heeft u pijnklachten waarvan ze niet weten waar het door komt en waar je maar mee moet leren leven?

Resultaat

Acupunctuur wordt vaak ingezet bij pijn en ontstekingsklachten. Het kan om een chronische pijn of een acute pijn gaan. Hoeveel behandelingen je nodig hebt is persoonsgebonden en afhankelijk van de ernst van de klacht. Daarnaast geeft een behandeling met acupunctuur vaak ontspanning en je energie kan toenemen. Veel pijn hebben zorgt immers voor verkramping en kan zeer vermoeiend zijn. Al met al de moeite waard om acupunctuur bij pijnklachten te proberen.

Ik maak vaak gebruik van de dokter Tan balansmethode, een systeem wat zich richt op de behandeling van pijn. Het voordeel van deze methode is dat de naalden niet in de pijnplek zelf gezet hoeven te worden en je gelijk kunt voelen wat het effect is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van plekken die een relatie hebben met de aangedane plek. Hebben de naalden geen effect dan gaan we op zoek naar een andere plek die wel effect heeft.

Voorbeelden van pijnklachten


Oorzaken van pijn

Pijn is in de Traditionele Chinese geneeskunde altijd een stagnatie. Dit kan een stagnatie van bloed, van energie van lichaamsvloeistoffen of van slijm zijn. Oorzaken daarvan zijn bijvoorbeeld:

  • Een trauma wat meestal stagnatie van bloed geeft.
  • Te veel aan energie waardoor deze niet meer goed kan doorstromen. Je kunt dit vergelijken met 100 man die tegelijk door één deur willen, dat lukt natuurlijk ook niet.
  • Te kort aan energie waardoor de kracht van de doorstroming te zwak is. Dit kan door overbelasting gebeuren of door een algehele zwakte van het lichaam.
  • Slijmvorming door bijvoorbeeld een pathogeen of in combinatie met verkeerde voeding.
  • Te veel hitte, waardoor de vloeistoffen worden geconsumeerd en dit de doorstroming belemmerd. Ook dit kan door overbelasting gebeuren. De zogenaamde ‘wrijvingshitte’
  • Koude; koude stagneert de doorstroming en kan komen omdat je te weinig warmte (yang) in je lichaam hebt, koude kan van buiten komen of door het eten van te veel koude voedingsmiddelen

Vaak is er een combinatie van deze oorzaken. Altijd wordt gekeken wat er onderliggend precies aan de hand is om te bepalen wat voor een behandeling er nodig is.